Okiem dietetyka: dlaczego warto jeść grzyby?

 

 

(…) Dzisiaj liczymy na to, że ekstrakty lub wyciągi grzybów pomogą nam walczyć z chorobami cywilizacyjnymi, a nawet nowotworami. W niektórych gatunkach obecnie pokładamy duże nadzieje związane z immunomodulacją. Sporo wiary pokładamy też w działanie triterpenoidów, które występują w wielu gatunkach. Szczególnie zasobny w tę grupę związków okazuje się grzyb reishi (lakownica lśniąca). Wstępne badania dają nam sporo nadziei w aspekcie hamowania wzrostu komórek nowotworowych, syntezy cholesterolu, zmniejszania ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, a nawet wpływania na oporne wirusy.
W związku z tym, że prewencja i ulepszanie metod leczenia nowotworów spędzają sen z powiek wielu naukowcom, to właśnie przeciwnowotworowe właściwości grzybów są najszerzej udokumentowane. Właściwości te wynikają nie tylko z działania bioaktywnych składników grzybów na komórki rakowe, ale też na stymulowanie układu immunologicznego np. przez pobudzanie wytwarzania TNF- (czynnik martwicy guza). Grzyby możemy zatem stosować prewencyjnie u osób zdrowych oraz wspomagająco u chorych leczonych na nowotwory w sposób konwencjonalny (nigdy jako zamiennik terapii zalecanej przez lekarza!).

Sporo badań poświęca się też wpływowi substancji zawartych w grzybach na glikemię. Plaga cukrzycy poszerza swoje kręgi z roku na rok, dlatego tak ważne jest dla nas szukanie substancji o działaniu hipoglikemicznym i ochronnym na komórki trzustki. Zdolność do obniżania poziomu glukozy we krwi ma między innymi maitake, wspomniany wyżej reishe, kordyceps chiński. W większości przypadków bada się ekstrakty z grzybów tych gatunków, a nie samo wdrożenie grzybów do diety. Mimo wszystko, warto jeść różnorodne grzyby w połączeniu z dietą o niskim indeksie glikemicznym, aby zminimalizować ryzyko insulinooporności i cukrzycy w przyszłości.

Z uwagi na obecność różnorodnych frakcji błonnika, grzyby pozytywnie wpływają również na stan jelit i mikroflorę.
Włączenie do diety grzybów należących do grupy gatunków jadalnych wydaje się bardzo uzasadnione. Świeże i suszone grzyby można stosować w codziennej diecie, natomiast wdrożenie suplementacji ekstraktami warto skonsultować z lekarzem lub farmaceutą, ponieważ na rynku dostępnych jest sporo preparatów kiepskiej jakości, które swój marketing opierają na obiecywaniu chorym szybkiego wyleczenia nowotworów czy cukrzycy. Chociaż temat wspomagania leczenia składnikami biologicznymi grzybów jest wysoce obiecujący, to na takie deklaracje jest zdecydowanie zbyt wcześnie.

Autor:

Viola Urban – na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 4 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. W co drugi wtorek nowy tekst z cyklu Okiem Dietetyka

Czytaj więcej na:
http://kulinaria.trojmiasto.pl/Okiem-dietetyka-jak-jesc-grzyby-n115969.html#tri

————————————————–
Powyżej znajduje się fragment artykułu, który ukazał się 29 sierpnia 2017 roku, zachęcam do lektury całości, link powyżej