Na rynku mamy kilka kaw z grzybem Ganoderma lucidum (Reishi) w składzie. Sprzedawcy lub producenci opisują produkty jako wyjątkowe ponieważ łączą w sobie właściwości kawy i grzyba.
Znalazłem jednak ciekawy fragment w książce „Reishi- nadzieja współczesnej medycyny” pod redakcją dr n.med. Adama Kwiecińskiego.
Na 81 stronie możemy przeczytać:
„Wyciągi z grzybów Reishi wpływają na centralny układ nerwowy, wykazując łagodne działanie uspokajające oraz przejawiające aktywność, jako antagonista kofeiny i oddziaływując relaksująco na układ mięśniowy.”
Wynika z niego, że Ganoderma hamuje działanie kofeiny.
Warto również zwrócić uwagę na ilość grzyba w produkcie, czasami jest śladowa.
Taki produkt jest ciekawy smakowo, stanowi urozmaicenie dla kogoś kto regularnie pije kawę…ale z pewnością nie jest źródłem Reishi.